Aktuelt

NYHED 06.08.2024


Mere lighed i sundhed? Involvér brugerne

Brugerinvolvering er i stigende grad kommet på den offentlige velfærdsdagsorden, også på sundhedsområdet. Og det er virkelig godt nyt.

Men når sundhedsvæsenet involverer, er der en ulighed i den måde, man involverer på – til fordel for de ressourcestærke borgere. Hvorfor sker det? Og hvad kan man konkret gøre for at rette op på uligheden?

Det skriver chefkonsulent Signe Groth Andersson om i Ugeskrift for Læger sammen med Liv Stubbe Østergaard, strategisk konsulent i Steno Diabetes Center Copenhagen.

Hovedbudskaber

De vigtigste budskaber i artiklen er:

  • Brugerinvolvering er i stigende grad kommet på den offentlige velfærdsdagsorden, også på sundhedsområdet, som en del af diskursen om patienten og borgeren i centrum.
  • Det er dog blevet tydeligt, at der er en skævvridning i den organisatoriske involvering, der finder sted, til fordel for de ressourcestærke borgere.
  • At inkludere perspektiver fra marginaliserede befolkningsgrupper i udvikling, implementering og evaluering af tiltag i sundhedsvæsenet kræver særlig prioritering og greb og kan være et vigtigt element i kampen mod ulighed i sundhed.

Inkluderende brugerinvolvering

Inkluderende brugerinvolvering handler om at sætte mennesker i udsatte positioner i stand til at påvirke politikker og servicer, som påvirker deres liv.

SUS har mangeårig erfaring med brugerinvolvering og har sammen med Rådet for Socialt Udsatte fx udgivet en rapport med en række eksempler på inkluderende brugerinvolvering i udvikling af social- og sundhedsindsatser. Rapporten uddrager ti principper for denne type brugerinvolvering.

På samme måde har Steno Diabetes Center Sjælland som en del af fokus på ulighed i sundhed og brugerinvolvering udviklet en online portal, hvor psykiatribrugere, etniske minoriteter, mennesker med handikap samt forskere og udviklingsmedarbejdere giver deres råd til inkluderende brugerinvolvering.

Essentielle brugerstemmer

Det er i høj grad muligt at få stemmer og perspektiver fra marginaliserede grupper med ind i maskinrummet, når man udvikler det fælles sundheds- og socialvæsen.

Deres stemmer er essentielle for at lykkes med at tilrettelægge ydelser og servicer, så de rent faktisk passer til nogle af de brugere, der har allermest behov for dem.

Her bliver det væsentligt at understøtte et ligeværdigt møde mellem forskellige typer af viden og at (sam)arbejde på nye måder, hvor magtbalancen er anderledes og processen og udkommet mere uforudsigeligt.

Du kan læse hele statusartiklen i Ugeskrift for Læger ved at klikke på linket herunder.

Lighed i sundhed

I artiklen “Inkluderende brugerinvolvering kan øge lighed i sundhed” i Ugeskrift for Læger belyses årsager, der kan ligge til grund for ulighed i den organisatoriske involvering af brugere, og der gives bud på veje frem for at skabe mere inkluderende brugerinvolvering – og hermed mere lighed i sundhed.

Læs artikel