Aktuelt

NYHED 02.10.2024


Opgang til Opgang nomineret til international pris

Aarhus Kommunes innovative og tværfaglige beskæftigelsesindsats med fokus på hele familiens trivsel Opgang til Opgang er nomineret til den prestigefyldte European Social Services Award (ESSA).

Opgang til Opgang er nomineret i kategorien Excellence in Communities, som kun ESSA-dommerne kan indstille til.

Denne kategori “celebrates organisations that are outstanding in crafting inclusive and resilient neighbourhoods and communities, ensuring that all residents’ rights, choices and independence are valued and respected.”

Prisbelønnet og med SUS-design

Opgang til Opgang – der på engelsk hedder Staircase to Staircase – er designet og udviklet af SUS i samarbejde med Aarhus Kommune og er støttet af Den A. P. Møllerske støttefond.

Indsatsen begyndte i 2019 som et eksperiment i et tæt samarbejde mellem Aarhus Kommune og SUS, hvor begreber som Relationel velfærd og Job First står i centrum.

Ambitionen var at hjælpe de mest sårbare voksne i boligområdet i beskæftigelse og samtidig skabe trivsel og markante sociale og sundhedsmæssige forandringer i familiernes liv.

Kernen i indsatsen har været tværfagligt samarbejde – og at lade borgerne selv bestemmer, hvad de gerne vil have hjælp til.

Resultaterne har været så gode, at Aarhus Kommune nu har gjort indsatsen permanent og har udvidet den til andre udsatte boligområder i Aarhus.

Opgang til Opgang er på den baggrund valgt som ’rollemodel’ i EU-projektet CITICESS, hvor viden og erfaringer fra Opgang til Opgang skal inspirere i syv europæiske byer.

Derudover har indsatsen allerede høstet hæder. Sidste år gik prisen ’Den Gyldne Socialrådgiver’ fra Dansk Socialrådgiverforening til leder Pernille Randrup-Thomsen og socialrådgiverne fra Opgang til Opgang for deres arbejde med at gentænke og udvikle beskæftigelsesindsatsen med stærkt fokus på tværfaglighed og relationel velfærd som en vej til job og livskvalitet for udsatte familier.

Viser vejen frem

Opgang til Opgang er blevet fulgt af forskere fra Aarhus Universitet. Evalueringen af indsatsen viser bl.a, at børn og unges skolefravær er faldet med 25 procent, og at unges beskæftigelse er steget med 66 procent.

Derudover er sandsynligheden for, at borgerne kommer på førtidspension sænket, og sandsynligheden for, at de bliver visiteret til fleksjob, er øget.

Samtidig er der sket en reduktion i kommunens udgiftsniveauet på cirka 250.000 kroner pr. familie.

For medarbejdere i indsatsen har Opgang til Opgang også været en gevinst. De har fået nye faglige udfordringer og læring og endnu større arbejdsglæde.

Derfor er Opgang til Opgang ikke blot et eksperiment, der viser vejen frem for mere effektive og helhedsorienterede kommunale beskæftigelsesindsatser for de mest sårbare familier i udsatte boligområder.

Indsatsen viser også, hvordan danske kommuner kan rekruttere og fastholde socialrådgivere, lærere, pædagoger, SOSU-medarbejdere og andre i en fremtid, der er præget af ressourceknaphed og mangel på velfærdsprofessionelle, mener Mathias Bruhn Lohmann, udviklingschef i SUS, der har designet, fulgt og evalueret Opgang til Opgang sammen med Aarhus Universitet:

”Der er ingen tvivl om, at denne organisering giver helt andre muligheder for at udøve det socialfaglige arbejde, som mange frontmedarbejdere på feltet er drevet af og har uddannet sig til. Og når beslutningskompetencen ovenikøbet følger med, så giver det for alvor mening, at man både kan opbygge forståelse for familiens situation og finde frem til de væsentligste behov og ønsker, men også træffe de beslutninger, der sikrer den rette hjælp og støtte, i den rigtige rækkefølge, når der er brug for det.”

Unik europæisk pris

European Social Services Awards (ESSA) uddeles hvert år og er den eneste europæiske pris, der gives for fremragende resultater inden for sociale ydelser og indsatser.

Temaet for prisen i år er ‘Promoting Inclusive Communities.’

Prisen uddeles af European Social Network, som er en central meningsdanner inden for viden om effektfulde indsatser på social- og sundhedsområdet. Netværket stiller desuden skarpt på koblingen til beskæftigelses- og uddannelsesområdet.

Hvem, der løber af med prisen, afgøres af både dommerne, hvis stemmer tæller 80%, og offentligheden, hvis stemmer tæller 20%

Man kan deltage i afstemningen frem til 21. oktober kl 17:00 på følgende afstemningssite: https://essa-eu.org/vote-2024/

Prisen uddeles i Lissabon, Portugal, 4-5 November 2024.

Foto: Brian Rasmussen