Aktuelt

NYHED 23.11.2022


Ny publikation samler danske erfaringer med collective impact

Realdania sætter i en ny publikation fokus på, hvordan kommuner, organisationer, filantropiske foreninger og andre aktører arbejder sammen i tværgående alliancer og partnerskaber for at finde nye veje til løsninger af de svære og ’vilde’ problemer og skabe forandringer på systemniveau.

Områderne, som de mange aktører har arbejdet sammen om, spænder bredt. Fra udkantsproblemer i Tøndermarsken, over hjemløshed blandt unge til klimaudfordringer i hele Danmark og alle landets kommuner.

Ved på nye måder at arbejde i forpligtende samarbejder med inspiration fra tilgangen collective impact har de i alt syv initiativer, der præsenteres i publikationen, fået solid erfaring med at skabe grundlæggende forandringer. Alle i forhold til svære eller komplekse problemstillinger, der ikke umiddelbart har nogen nemme løsninger eller enkle måder at få vendt en udvikling på.

De mange forskellige aktører, der ikke tidligere har arbejdet sammen, har kastet fælles kræfter i at tænke nyt, på tværs og turde eksperimentere sammen i de syv initiativer. Alle syv initiativer har været støttet af Realdania og andre filantropiske foreninger og fonde.

Behov for fælles samtale

SUS har stået for research, analyse og indsamling af erfaringer og interview med de syv initiativer. Og det glæder Anna Mollerup, udviklingschef i SUS og projektleder på opsamlingen, at der er begyndt at komme flere erfaringer i Danmark med tværgående samarbejder om komplekse udfordringer:

”I SUS har vi lang erfaring med at agere på tværs af siloer og sektorer og understøtte brede samarbejder om sociale forandringer bl.a. med udgangspunkt i collective impact. Det har været virkelig interessant også at kigge ned i områder som klima og miljø og se, hvor parallelle erfaringerne er. Eksemplerne er med til at give indblik i en voksende dansk praksis. Der er stort behov for at dele viden og læring på tværs af sektor-områder og skabe en fælles samtale om, hvordan vi i en dansk kontekst bedst arbejder sammen om de vilde og komplekse problemer. Vi håber, at publikationen kan være med til at bidrage,” siger Anna Mollerup.

Komplekse problemer i dag

Realdania glæder sig også over de gode eksempler, der nu kommer ud i verden.

”De problemer, der i dag for alvor trykker både nationalt og globalt, er komplekse. De går ofte på tværs af sektorer og er viklet ind i andre svære problemer. Derfor kalder de også på nye måder at arbejde sammen på. Der er brug for, at mange parter fra forskellige sektorer og med forskellige kompetencer går sammen i langsigtede forpligtende partnerskaber. Det har vi gjort nogle forsøg med gennem en årrække, og det samme har andre aktører. Vi har nu opsamlet læringen fra syv forskellige og konkrete cases både fra os selv og fra andre for at dele viden og inspiration,” siger adm. direktør i Realdania Jesper Nygård.

Læs pressemeddelelse fra Realdania

Læs publikationer

SUS og collective impact - eksempler

MedVind i Østerbyen

MedVind i Østerbyen

MedVind er en bevægelse og et samarbejde igangsat af Lauritzen Fonden og Esbjerg Kommune. Udgangspunktet for samarbejdet er at skabe medvind for børn og unge i Østerbyen i Esbjerg. Indsatsen skal over en 12-årig periode styrke den sociale mobilitet i området.

Læs mere om projektet
Hjem til alle alliancen

Hjem til alle alliancen

Antallet af unge hjemløse stiger, og alt for mange af dem er tidligere anbragte. Det vil Bikubenfonden og Socialt Udviklingscenter SUS gerne være med til at gøre noget ved. Vi har samlet de vigtigste aktører på området for at skabe fælles viden om de væsentligste udfordringer.

Læs mere om projektet
Bryd den negative sociale arv

Bryd den negative sociale arv

Helsingør og Lejre Kommuner går nye veje for at skabe bedre livsvilkår for udsatte børn og unge. Sammen med SUS afprøver de to kommuner en ny tilgang – collective impact – i arbejdet med at bryde den negative sociale arv. Forskere følger initiativerne op til 12 år efter, at initiativerne er sat i gang.

Læs mere om projektet