Aktuelt

NYHED 31.10.2023


”Jeg har 100 venner på snap. Men ingen i mit netværk, der betyder noget for min trivsel”

Hvad mener unge om at være ung i Aalborg, og hvordan gør vi op med unges mistrivsel? SUS er med i nyt partnerskab, der vil nytænke Aalborg Kommunes samlede indsats for unge.

”Jeg er blevet mere ensom, efter jeg er flyttet væk. Før var det meget nemmere – da man legede dengang … (..) … Nu skal jeg hele tiden selv finde på noget – det er ikke så spontant mere, og der er ikke nogen at vende sin hverdag med, når man kommer hjem.”

Det er et af udsagnene om at være ung i Aalborg Kommune, som man fra den 3. november kan opleve på udstillingen ’Ung i Aalborg’ i Nordkraft.

Her fortæller unge aalborgensere mellem 13 og 25 år om udfordringer i hverdagen, men også om de positive ting, som giver mening i ungdomslivet.

De unge har deltaget i et særligt “ungelaboratorium,” som SUS, Det Obelske Familiefond og Aalborg Kommune står bag.

Målet er at skabe nye veje i Aalborg til at styrke unges trivsel og handlekraft ­– i et tæt samarbejde med unge selv.

Samtidig er det første skridt i et stort udviklingsprojekt, der skal nytænke Aalborg Kommunes samlede og helhedsorienterede trivselsindsats for 13-25-årige unge.

``Vi skal gøre noget nyt``

”Alle kommuner har indsatser, projekter og tilbud, som skal hjælpe de unge mennesker, som ikke har det godt. For selvfølgelig skal de kunne gå i skole, på uddannelse og på arbejde. Selvfølgelig skal de kunne overskue at være sammen med deres venner og familien,” siger Lasse Frimand Jensen, Borgmester i Aalborg Kommune.

“Det store men er bare, at mistrivslen stadig stiger på trods af vores velmenende, veltilrettelagte og gode indsatser. Derfor giver det også så utroligt god mening, at vi indgår i det her samarbejde, hvor det handler om at gøre noget andet. Noget nyt. Og ikke mindst: Noget, som de unge selv peger på og viser os vejen igennem.”

Unges stemmer i førersædet

Udstillingen i Nordkraft skyder udviklingsprojektet i gang og sætter unges stemmer i førersædet, fortæller Mathias Bruhn Lohmann, udviklingschef i SUS, som er Aalborg Kommunes innovationspartner.

”At lytte de unge selv er helt essentielt. Derfor er denne udstilling vigtig. For det første viser vi de unge, at vi tager deres udsagn alvorligt. Men det giver også andre unge en platform for at dele deres historier. De næste skridt vil tage udgangspunkt i alle fortællingerne og stemmerne, der er i rummet i Nordkraft den 3. november, og bliver et helt centralt fælles afsæt for det videre arbejde for både politikere, praktikere og unge selv.”

Her bliver der tale om samskabelse i den helt store skala. Sammen med såvel de unge som aktørerne i de unges hverdag skal der defineres en række prøvehandlinger, der gerne skulle skrue helt op for trivslen hos i Aalborg og vende udviklingen på hovedet.

De erfaringer, der løbende indhøstes, vil være definerende for det kommende arbejde med unge i Aalborg Kommune.

Modet tæller

Netop modet til at lytte til unge og sammen med dem skabe de nødvendige forandringer har været stærkt medvirkende til, at Det Obelske Familiefond er gået ind i udviklingsprojektet.

”Hvis løsningen på unges mistrivsel var nem, så havde vi formentlig løst problemet allerede. Vi støtter udviklingsprojektet i Aalborg Kommune, fordi vi gerne vil være med til at søge svarene et nyt sted, og det starter ved at give serveretten til de unge selv. Forhåbningen for kommunen og os er, at det kan føre os tættere på at finde langsigtede kvalitetsløsninger til at styrke unges livsglæde, robusthed og handlekraft,” fortæller John Amund Tønnes, Det Obelske Familiefond.

Udstillingen åbnes med en fernisering og event på Nordkraft den 3. november kl. 12.30 af borgmester Lasse Frimand Jensen. Unge bidrager med stand up, poetry slam og mere til eventet, deres fortællinger kan opleves på stedet, og som deltager vil man have mulighed for at komme med refleksioner, forslag og ideer til, hvordan vi i fællesskab sikrer, at endnu flere unge i kommunen trives!

Ifølge Sundhedsstyrelsens “Den nationale sundhedsprofil 2021” har hver tredje kvinde og hver femte mand i alderen 16-24 år dårligt mentalt helbred.

Se film fra udstillingen

Mød Cecilie - deltager og bidragsyder til udstillingen

Se program for udstilling