Aktuelt

NYHED 26.02.2025


Pensionerede metalarbejdere støtter erhvervsskolernes elever

Gennem en ny mentorordning vender faglærte metalarbejdere – der egentlig var gået på pension – tilbage til erhvervsskolerne for at dele deres erfaringer med nuværende elever.

Selvom der hvert år starter 60.000 elever på erhvervsuddannelserne, er det kun hver anden, der gennemfører. Der kan være mange grunde til at man dropper ud – og i de fleste tilfælde er årsagerne både faglige og personlige. Men erfaringer viser, at elever med udfordringer i langt højere grad gennemfører en uddannelse, hvis de har en mentor tilknyttet.

Derfor er SUS – Social Udviklingscenter med støtte fra A.P. Møller Fonden gået sammen med Dansk Metal om en mentorordning, der skal få flere elever til at komme godt gennem hele deres uddannelse.

Mentorer tilbyder faglig og personlig opbakning

I den nye mentorordning får udvalgte elever, der er under 25 år, en mentor på Grundforløb 2. Grundforløb 2 foregår på skolen, og eleverne får nu mulighed for at møde ind på værkstedet til en erfaren metalarbejder, der i samarbejde med skolen og faglærerne står klar til at dele sin passion for faget og give personlig opbakning.

De erfarne mentorer deler både ud af tips, tricks og gode historier – men også til at indgå i et socialt arbejdsfællesskab. Grundforløb 2 er nemlig den del uddannelsen, der forbereder eleverne på at komme ud på en arbejdsplads under hovedforløbet.

Mentorordningen skal give flere elever faglig og social selvtillid. Og så skal den bidrage til at flere fortsætter på deres uddannelse.

Peter Faber, der er forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsessekretariat, glæder sig over ordningen:

”Jeg er stolt over, at vi i Dansk Metal på den her måde kan være med til at gøre en forskel for unge, som har det svært og måske ellers ville droppe ud af skolen. De erfarne ”Metallere” kender faget og arbejdsmarkedet og kan støtte de unge på en anden måde end skolens vejledere. Med små tips og tricks, begejstring for håndværket og personlig opbakning kan vi bidrage til, at flere unge trives bedre samt holder ved og bliver på deres uddannelse,” siger han.

Hvem bliver mentor?

Hver mentor bliver koblet på 2-3 elever ad gangen. Mentoren skal være en støtte på skolens værksteder samt dele erfaringer fra sit fag og arbejdsliv. Som mentor indgår man ikke direkte i undervisningen, men er til stede som en ekstra hjælpende hånd og et lyttende øre på værkstedet.

Det er frivilligt, ulønnet arbejde at være mentor, og man får en introduktion til, hvad det indebærer, og hvad der forventes af en mentor. Rekrutteringen af pensionerede faglærte til mentorkorpset bliver foretaget af Dansk Metals lokalafdelinger, som kender de aktive faglige seniorer.